دیفای (DeFi) به چه معناست؟

دیفای DeFi چیست ؟
DeFi مخفف عبارت Decentralized Finance به معنی امور مالی غیر متمرکز است که شامل امور مالی مهم از جمله وام دهی و معاملات مالی میشود که بدون احتیاج به یک نهاد واسه و به صورت غیر متمرکز انجام میشود. دیفای یک پروژه نیست، بلکه یک اکوسیستم از صدها پروژه گوناگون است که همه آنها خدمات مالی غیرمتمرکز ارائه میدهند.
امروزه اگر یک معامله مالی را بخواهید انجام دهید باید به بانک ها و دولت ها و یکسری موسسات متمرکز اعتماد و مراجعه کنید. تاریخ نشان داده که این موسسات متمرکز می توانند موجب فساد و خطای انسانی و گاهی هم خطای غیر عمدی شوند.
چرا DEFI ساخته شد؟
Defi ایجاد شده تا تکنولوژی بلاک چین و مفهوم عدم تمرکز ،این نوع خطاها و فسادهای عمد و غیرعمد و نیاز به اعتماد را از بین ببرد. با DEFI هیچ کس نمیتواند جلوی معامله شما را بگیرد و یا از شما برای گذراندن امور مالی اطلاعات خاصی بخواهد. کاربران می توانند کنترل و نظارت کافی و کامل را روی دارایی خود داشته باشند.
DEFI ایجاد شده تا علاوه بر کاهش هزینه ها، ریسک فساد و سرقت را کنترل کند و به حداقل برساند. به لطف تکنولوژی BlockChain می توانیم به آیندهای نزدیک امیدوار باشیم که اطلاعات و داده ها روی زنجیره های بلاک چین ذخیره میشوند و بین تمام اعضای متصل به شبکه پخش می شوند.
با استفاده از تکنولوژی بلاک چین سانسور اطلاعات، تحریف و تغییر اطلاعات و همچنین از کار افتادن سیستم تقریباً از بین خواهد رفت. در حال حاضر سیستم های وام دهی غیرمتمرکز یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین برنامه های DEFI می باشد از جمله ویژگی های این سیستم ها می توانیم به پرداخت سریع و فوری وام، نیاز نداشتن به دسته چک و ضامن و همچنین امکان وثیقه گذاری با دارایی های دیجیتالی خود اشاره کنیم.
به Defi اعتماد کنید!
از آنجایی که این سیستم ها از تکنولوژی اسمارت کانترکت SMART CONTRACT و قرارداد هوشمند و مبتنی بر بستر بلاک چین استفاده می کنند، شفافیت بسیار بالایی برخوردار هستند و همچنین نیاز به اعتماد را به حداقل می رسانند.
از جمله خدمات پولی و بانکی DEFI میتوانیم به استیبل کوین ها اشاره کنیم.Stable coin ها رمز ارزهایی هستند که به پشتوانه یک دارایی یا کالای ثابت ایجاد می شوند و می توانیم از آنها برای خرید و فروش و مبادله استفاده کنیم. برای مثال تتر یک استیبل کوین می باشد که برای پشتوانه دلار ایجاد شده است و همواره قیمتی ثابت دارد که برابر با یک دلار آمریکا می باشد.
مهمترین برنامه های Defi:
- مبادلات غیرمتمرکز (DEX):
معاملات آنلاین به مشتریان کمک میکنند ارزهای دیجیتال را به سایر ارزها تبدیل کنند. DEX نوعی صرافی است که کاربران را مستقیماً به هم متصل می نماید تا بتوانند ارز های دیجیتال را با یکدیگر معامله کنند، بدون اینکه هیچ گونه واسطهای درمیان باشد.
- Stablecoins:
همانطور که اشاره شد، ارز های پایدار یا Stablecoin ها برای ثبات قیمت به دارایی خارج از ارز رمزپایه (دلار یا یورو) گره خورده است.
- وام دهی :
این سیستم ها از قراردادهای هوشمند برای جایگزینی واسطههایی مانند بانکها که وام را مدیریت میکنند، استفاده میکنند.
- Wrapped bitcoin:
یک روش برای استفاده از بیتکوین در بستر اتریوم است تا بیت کوین بتواند مستقیماً در سیستم defi اتریوم استفاده شود. WBTC به کاربران این امکان را میدهد تا سود بیت کوینهای داده شده از طریق سیستمهای وام غیرمتمرکز را که قبلا توضیح داده شده است، را کسب نمایند. این سود از قرض دادن بیت کوین ها بدست می آید.
- بازارهای پیشبینی:
بازارهایی می باشند که برای پیش بینی نتیجه رویدادهایی مانند مسابقات اسب سواری ساخته شده اند. هدف این نسخههای دیفای در بازارهای پیشبینی ارائه عملکرد یکسان اما بدون واسطه است.
پلتفرمهای وام دهی DEFI چیست ؟
وام دهی یکی از محبوب ترین قابلیت های دیفای است که می تواند وام گیرندگان را به وام دهندگان متصل میکند. سیستم Compound، به کاربرانش این امکان را فراهم می کند تا ارزها را قرض بگیرند یا وامهای خود را ارائه دهند. در مقابل کاربران ، سود خود را از بهره بدست آورند. نرخ سود در سیستم compound به صورت الگوریتمی مشخص می شود، پس هر چقدر تقاضا بالا برود نرخ سود نیز متناسب با آن بالا خواهد رفت.
برای وام باید حتما وثیقه در نظر گرفته شود، به این معنی که کاربر برای گرفتن وام، نیاز به ارائه وثیقه دارد که معمولا از اتریوم می باشد. پس کاربران برای گرفتن وام نیازی به تایید هویت واقعی ندارند و اعتبار آنها نیز مورد سنجش قرار نمی گیرد.
از جمله مزیت های پلتفرمهای وامدهی در بستر بلاک چین میتوان به
- پرداخت فوری،
- امکان وثیقهگذاری با داراییهای دیجیتال و
- نیاز نداشتن به چکهای اعتباری اشاره کرد.
صرافیهای غیرمتمرکز
دیر یا زود صرافیهای غیرمتمرکز در معاملات مالی نقش مهمی خواهند داشت و این صرافیها خود شامل دیفای میشوند.
در صرافیهای غیرمتمرکز که در بلاک چین کار میکنند، معاملهگران میتوانند داراییهای دیجیتال را مستقیم خرید و فروش کنند در حالی که هیچ واسطی وجود نخواهد داشت. این معاملات از کیف پول شخصی کاربران انجام میشود.
کارمزد معاملات در این بستر بسیار ناچیز است چرا که یک سازمان متمرکز نمیتواند کنترلی بر فرایندهای صرافی داشته باشد.
اتریوم، بستری مناسب برای DEFI :
اتریوم بزرگ ترین پلتفرم پروژههای دیفای می باشد. در حال حاضر بلاک چین اتریوم میزبان بیش از ۷۰٪ کل اکوسیستم دیفای است که این به نوعی بی نظیر است!
البته در کنار اتریوم، چندین بلاک چین دیگر نیز قادر هستند برنامههای امور مالی غیرمتمرکز DEFI را میزبانی کنند. از جمله :
- تزوس،
- ترون،
- کاردانو،
- الگورند و…
با شرایطی که DEFI برای ما فراهم خواهد کرد قطعا آینده بسیار متفاوتی در انتظار بانک ها و شرکت های واسط مالی است.
آیندهی دیفای
ارز های دیجیتال چیزی جز پول سنتی ، همان واحد جهانی مبادلات بین المللی نیست. تنها شکل جدیدی از پول را شاهد هستیم که امروزه بسیار پر طرفدار است. در سالهای اخیر ممکن است تمامی خدمات مالی را که امروزه در سیستم پول فیات میبینم، برای اکوسیستم ارز های دیجیتال بازسازی شود. تاکنون بیمهی سرمایه ، وام و مشتقات آن برای رمز ارزها ساخته شده است که نشانگر پیشرفت سریع ارزهای دیجیتال است.
به نظر می رسد که DEFI راه حل مناسبی برای کیف پول های سنتی ما پیشنهاد خواهد داد. دیر یا زود کیف پول های دیجیتال دریچه ای به دنیای مالی دنیا خواهند شد. همانطور که اینترنت دنیای اطلاعات را متحول ساخته است.